Pierwsza doba życia cieląt – inwestycja w wyniki w przyszłości.
Cielęta to grupa zwierząt, która nie przynosi w początkowym etapie hodowli zysku. Od pierwszego dnia życia stanowią inwestycję, której opłacalność w dużej mierze zależy od hodowcy – inwestycję w pierwszą laktację przyszłej krowy.
Opiekę nad cielakiem zaczynamy dużo wcześniej, niż nam się wydaje, ponieważ już w trakcie ciąży – dbając o cielną krowę i wprowadzając profilaktykę w formie szczepień, mających zabezpieczyć cielę przed chorobami zakaźnymi i biegunkami. Każde szczepienie wpływa pozytywnie na jakość siary, którą należy podać w pierwszych godzinach życia. Siara jest magazynem odporności biernej dla nowo narodzonych osobników.
Główną rolę odgrywa czas – najważniejsze by cielę zostało odpojone siarą wówczas, gdy przyswajalność jej składników jest najwyższa!!! Maksymalna zdolność przyswajania immunoglobulin występuje w pierwszych 3 godzinach życia, po około 24h jest praktycznie znikoma. To właśnie ilość i jakość podanej siary wpływają na wydajność w pierwszej laktacji, dlatego tak ważne jest, aby cieliczka w pierwszych godzinach życia przyjęła około 4 litrów siary bardzo dobrej jakość. Bezwzględnym minimum jest podanie 2,5l siary w pierwszym odpojeniu. Cielęta często po porodzie przejawiają niechęć do pobrania tak dużej ilości siary. Wpływ na to zjawisko mogą mieć brak odruchu ssania lub ciężki poród. By zagwarantować cielęciu pełną ochronę, możemy podać odpowiednią ilość siary sondą.
Ważnym czynnikiem wpływającym na przyswajanie siary jest stopień jej zanieczyszczenia bakteriami. Należy bezwzględnie przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej w momencie jej pozyskiwania. Tylko “czysta” siara spełni swoje zadania. Istotnym elementem jest też higiena odpoju – cielę przed wypiciem siary jest immunologicznie bezbronne . Należy kłaść nacisk na czystość wiaderka ze smoczkiem, jak i rąk osoby odpowiedzialnej za odpój. W parze z wysoka higieną odpoju powinna iść dbałość o pępowinę. Pępowina stanowi drogę wnikania drobnoustrojów do organizmu. Bezpośrednio po porodzie należy zanurzyć ją w roztworze jodyny i zadbać o wysoki standard higieny w cielętniku.
W praktyce hodowlanej dochodzi do wielu sytuacji, które mogą wpłynąć ujemnie na jakość siary takich jak siarotok przedporodowy. Może dojść do sytuacji, gdy otrzymana ilość siary w pierwszym udoju będzie niewystarczająca lub może wystąpić całkowity jej brak. W takich sytuacjach z pomocą może przyjść “bank siary” – czym jest i jak go stworzyć ?
Siara szybko ulega procesowi psucia, nie można jej zostawiać “na później” bez odpowiedniego zabezpieczenia, ponieważ nie będzie ona spełniała swojej roli. W momencie, gdy jesteśmy pewni, że jakość pozyskanej siary jest zadowalająca, a cielę zostało już odpowiednio nią zabezpieczone, możemy ją zamrozić, tworząc tzw. bank siary. Najlepiej mrozić ją w pojemnikach o objętości około 1 litra. Pojemnik powinien zostać dokładnie opisany – opis powinien zawierać datę pobrania oraz informację o jakości siary. Zawartość immunoglobulin w siarze dobrej jakości powinna sięgać 100g Ig/L [kolor zielony w badaniu siaromierzem]. Siara przeznaczona do magazynowania w banku powinna pochodzić od krowy w co najmniej 3 laktacji. Mrożoną siarę można przechowywać około 1 roku w temperaturze -18stC. Przed podaniem musi zostać ona delikatnie podgrzana w płaszczu wodnym 45-50st do temperatury 38st i podana w ciągu 30 minut .